Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JT

J59i41r56i 58T98i67c45h38y

6. 5. 2020 16:42

Pridam jen par poznamek. Znacna cast republiky (treba Morava) jiz byla osvobozen. Ne, ze bych snizoval vyznam povstani, ale valka jiz byla rozhodnuta a u konce, i bez povstani. Na druhou starnu byla v Cesku jeste asi devet set tisicova Shoernerova armada, ktera mohla zpusobit hodne skod (v jiznich Cechach padli lide jeste 15. kvetna), takze povstani vyzadovalo hodne odvahy.

3 0
možnosti
AM

A61d35a51m 83M73a58l93ý

6. 5. 2020 13:02

Je-li počet padlých měřítkem bojového výkonu, pak Rudá armáda byla ve 2. sv. válce abnormálně výkonná. :-/ Rv

2 1
možnosti
LJ

Více než 5 milionů vojáků RA padlo do německého zajetí a více jak 3 miliony vojáků toto zajetí nepřežilo. Podmínky v zajateckých táborech pro ně byly velmi tvrdé. Vstup do ROA byla pro ně cesta záchrany, alespoň na chvíli.

2 0
možnosti
IB

I96v62o 58B52o59u82š95e

5. 5. 2020 23:46

Nikdy jsem nepochopil, jaký mělo smysl snažit se zastavit armádu prchající co nejrychleji do zajetí k američanům.

2 1
možnosti
JM

U sovětů to chápu tak, za potřebovali nahradit své padlé jako pracovní sílu. A jako satisfakci. V případě Prahy to chápu tak, že bylo třeba obnovit naši národní hrdost. Navíc Američané byli blízko a řada povstalců předpokládala jejich další postup na Prahu. Když povstání spontánně vypuklo, málokdo tušil, co probíhá v politickém zákulisí.

3 0
možnosti
MK

M39i34l51a17n 50K68e96s78l

5. 5. 2020 22:50

Jak by to asi dopadlo,kdyby Praha nepovstala a nestavěla barikády?Praha nebyla sama,která povstala.Všechna povstalecká města však špatně dopadla.Ta,která nechala Němce projít, moc úhon neutrpěla.Kdysi se říkalo,že pražské povstání si přáli především komunisté.Chtěli vyhovět Moskvě.Ta nechtěla,aby německé jednotky utíkaly do zajetí USA.

2 0
možnosti
LF

L82u71k24a66s 51F60i64k35r

6. 5. 2020 5:18

Pariz povstala a dopadla tak vcelku dobre.

1 0
možnosti
MK

M92i13l82a91n 10K77e26s70l

5. 5. 2020 22:33

Vlasovci však nestříleli na Stalina a bolševické teroristy,ale na všechny vojáky Rudé armády.Nedávno jsem četl,že na Slovensku jejich jednotka vystřílela muže jedné dědiny.A proč?Jeden z Vlasovců šlápl na minu.

0 0
možnosti
Foto

Vlasovci se nepostavili proti svému národu a u žádného mezinárodního tribunálu by to nemohlo projít. Když už ne kvůli faktu, že se nepostavili proti SSSR ale proti Stalinovi a bolševickým teroristům, pak kvůli faktu, že sovětský národ neexistoval. Takže jakákoliv soudní instance by musela přesně zadokumentovat, proti jakému národu se vlastně postavili a tady by se mohlo narazit i na argument obhájců, že se v závěru války postavili proti nacistům, tudíž proti německému národu. Jakkoliv je tato argumentace podivná, je ve skutečnosti stejně nesmyslná, jako to, že se původně postavili proti svému národu. Hlavním faktem ale je, že Vlasovci se nepostavili ani proti Rusku, ani proti Ukrajině ani proti žádnému dalšímu, z národů shromážděných v nesmyslném svazku jménem SSSR. Oni byli v opozici proti Stalinovi a bolševickým zločincům. Jistěže to neomlouvá zločiny, jakých se sami dopustili. Ale stejně jako jsou všude v Evropě pomníky vojákům Wehrmachtu, kteří padli ve jménu nacismu ale jako jeho oběti, je správné mít alespoň pamětní desku těm, kteří pomohli zachránit Prahu. Jaké byly jejích skutečné motivy, to v tomto případě nehraje žádnou roli.

8 2
možnosti
JM

No nevím, nevím. Dnes možná. Ale v roce 1945 by je dle mého názoru mezinárodní tribunál soudil. Ať už oprávněně či ne. Vlasova a jeho podřízené by soudil určitě. Dobové mínění jim ani na Západě nepřálo. Váha a dočasně i prestiž SSSR vzrostla. Vytáhla by se Varšava - část Kaminského brigády se dostala pod Vlasova, i když on z toho nadšen nebyl.

1 0
možnosti
RK

Při osvobozování Československa padlo zhruba: 140 000 Sovětů, 33 000 Rumunů, 410 Američanů a něco přes dvě stovky Poláků.

0 0
možnosti
Foto

Kontrolní otázka, pane Kalasi. Tento blog je o pražském povstání anebo o osvobozování Československa?

4 0
možnosti
TB

se ztrátami Sovětů v celé republice bych trochu s vámi polemizoval. jenom na Dukle měla RA vysoké, a i zbytečně vysoké, ztráty. Při dobývání Karpat to nebylo o moc lepší, teprve po vstupu RA na území protektorátu se to snížilo.

Víte sovětští generálové hnali svoje vojáky do celkem nesmyslných míst za cenu ztrát. nejvíce toho měl na triku maršál Žukov a Koněv, jeho fronty připomínaly mlýnek na maso, neříkám nic nového, můžete si to ověřit v dokumentech..

V době povstání byly fronty obou maršálů dost daleko na východní straně sváděli Sověti tvrdé boje o přístupy na Českomoravskou vrchovinu a Žukov byl stále v Berlíně.

A teď k ROA Sovětští vojáci neměli moc na vybranou, dle prohlášení Stalina, je každý voják zajatý vlastizrádce. A že těch zajatců bylo v prvních letech války. A ten Vlasov dostal i nejvyšší vyznamenání od Stalina. jenomže pak se dostal do zajetí při pokusu prorazit obklíčení leningradu a bylo vymalováno

3 0
možnosti
Foto

Pochopitelně že to bylo trochu složitější. Ale zabíhat do všech detailů a podrobností a návazností tak bych rovnou klidně napsat knihu :) Ale děkuji za upřesňující informace :)

0 0
možnosti
  • Počet článků 15
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1278x
Pracuji jako "ajťák". Zajímám se o historii, světové dění, nadpřirozeno... Mám své pevné názory, které vyznávám a za kterými si stojím.