Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Povstání roku 1945

Dnes s připomínáme 75. výročí pražského květnového povstání. Povstání proti německým nacistickým okupantům. Povstání, které mnozí zaplatili cenou nejvyšší. Povstání, které bylo vzepětím naší národní hrdosti...

Dnes s připomínáme 75. výročí pražského květnového povstání. Povstání proti německým nacistickým okupantům. Povstání, které mnozí zaplatili cenou nejvyšší. Povstání, které bylo vzepětím naší národní hrdosti, která nám byla sebrána v začátcích války, kdy nám bylo znemožněno se bránit, kdy jsme byli de facto zrazeni a zaprodáni za pár měsíců zdánlivého míru, které však doopravdy bylo obdobím růstu napětí v evropských zemích.

Pražské květnové povstání je nejdůležitější akcí závěru války, která dost možná i uspíšila konec války o několik velmi krvavých dní. Sice mluvíme o pražském povstání, kde byly boje nejtvrdší, kde se bojovalo na barikádách. Pravda je však taková, že bojová nálada prošla jako vlna celou naší zemí. Celá zemička uprostřed Evropy se postavila za sebe jako jeden muž. Sešikovala se. Bojovala. Vybojovali jsme si tím zpět hrdost.
Konkrétně u povstání pražského lidu je, obzvláště v posledních dnech, skloňováno jméno ROA – Ruské osvobozenecké armády, tedy takzvaných Vlasovců. Ano, jejich pomoc v květnových dnech v Praze je sice nezpochybnitelní, ale kontroverze je silnější. To oni bojovali po boku nacistické armády. A jakkoli můžeme či chceme jejich postoj pochopit coby vzdor proti Josefu Vissarionovičovi Stalinovi, tak ospravedlnitelné to opravdu není. Dokonce se více než jen nabízí otázka, do jaké míry jde o zištné jednání, aby si zachránili vlastní krk. Neměli co ztratit. Mohli jen získat.
Věděli, že při padnutí ro rukou rudé armády je čeká v lepším případě, coby vlastizrádce (jimiž mimochodem dle všech mezinárodně vnímaných konvencí opravdu byli, postavili se proti vlastnímu národu) Gulag, v tom horším smrt. Proto se těsně před příchodem rudoarmějců do hlavního města stáhli ku Plzni a chtěli se vzdát do rukou západních spojenců. To také udělali. Západní spojenci však Vlasovce (kterým se tak říká dle velitele, který je zformoval v nacistickém zajetí generála Vlasova) vydali do rukou „Krasnaje armije“, která obavy vojáků ROA naplnila. Nechám na každém na kolik oprávněně.
Sluší se jistě poděkovat všem, kteří nejen v průběhu povstání odevzdali cenu nejvyšší za to, aby i další generace mohli žít. Zajisté nesmíme opomenout připomenout, že ne zdaleka všichni vojáci nacistů a fašistů byli zlí. Mnozí válčit nechtěli. Ale museli, museli jít a zabíjet ve válečné vřavě mladíky druhé strany. Válka není dobrá. Nikdy. Už ze své podstaty ani být nemůže. V knize Profily odvahy od prezidenta USA Johna Fitzgeralda, tuto předmluvu napsal jeho bratr Robert, jsem našel jeden citát o válce. Citát pochází od Bonara Laweho, bývalého britského ministra financí. A pod něj se lze jen a pouze podepsat. "Nevyhnutelná válka neexistuje. Dojde-li k válce, tedy jenom proto, že selhal lidský rozum." Nedopusťme tedy již nikdy válku. Protože, a to mi připomíná citát pro změnu od výše zmíněného JFK, lidstvo musí skoncovat s válkami, nebo války skoncují s lidstvem.
Na závěr trochu statistiky. V květnovém povstání bojovalo jen v Praze na třicet tisíc mužů a osmnáct tisíc vojáků ROA, sto tisíc Pražanů pomáhalo se stavbou barikád. Na straně nacistické pak stálo na čtyřicet tisíc vojáků. Ztráty byly značné. Německo ztratilo na tisíc mužů. Barikádníci však utrpěli ztráty větší. Přišli jsme o 2898 našich občanů, 663 cizinců a 300 vlasovců. Rudoarmějců v Praze zahynulo 30, ale v celé republice jich přišlo o život 692. Civilistů pak zahynulo bez mála čtyři tisíce.

Autor: Zdeněk Novotný | úterý 5.5.2020 20:50 | karma článku: 14,75 | přečteno: 694x
  • Další články autora

Zdeněk Novotný

Politická reality show

Dnes skončila největší reality show naší republiky. Ne, žádná Superstár ani VyVolený se nevolil. Ani se neměnily manželky, nerekonstruoval se byt a ani nic podobného. Česko volilo prezidenta

27.1.2018 v 22:24 | Karma: 24,61 | Přečteno: 853x | Diskuse| Politika

Zdeněk Novotný

Milost pro Kajínka - proč ji musel udělit až Zeman?

Tři naši prezidenti se zabývali milostí pro Jiřího Kajínka. Jeden z nich věřil v Jiřího nevinu, ale milost neudělil. Druhý se myšlenkou dlouho zabýval, ale nakonec také milost neudělil. Teprve třetí prezident v řadě milost udělí.

14.5.2017 v 14:07 | Karma: 29,47 | Přečteno: 863x | Diskuse| Společnost

Zdeněk Novotný

Český lev

Je zajímavé, že se do nominace na ocenění Český lev 2016 dostal film, který bude mít premiéru v březnu 2017. Jak to tedy má našinec chápat a rozumět tomu? Jak je vůbec tato paradoxní situace možná?

5.3.2017 v 18:46 | Karma: 27,72 | Přečteno: 1059x | Diskuse| Kultura

Zdeněk Novotný

Zeman, Herman a Brady

Kratičké zamyšlení nad kauzou okolo (ne)vyznamenání pana Bradyho a situace, která se okolo toho děje

27.10.2016 v 14:50 | Karma: 36,83 | Přečteno: 1320x | Diskuse| Politika

Zdeněk Novotný

Inkluze a postoj našeho národa k tomu

"Sloučení handicapovaných dětí s těmi nehandicapovanými je neštěstí pro obě skupiny," řekl na začátku loňského roku prezident Miloš Zeman a vyvolal tak vlnu kritiky.

26.2.2016 v 23:36 | Karma: 40,46 | Přečteno: 3874x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

OBRAZEM: Při stavbě metra prorazili sklep. Radost měli i archeologové

27. dubna 2024  19:06

9. května uplyne padesát let od zahájení provozu pražského metra. Na spuštění nevzpomínají jen...

Situace na frontě se zhoršuje, řekl šéf ukrajinské armády. Rusko postoupilo

27. dubna 2024  17:50

Sledujeme online Operační i strategická situace ukrajinských vojsk na frontě se má sklon zhoršovat. Velitel...

Sokoly povede dosavadní místostarosta Martin Chlumský, rozhodl výbor

27. dubna 2024  17:35

Do čela České obce sokolské (ČOS) zvolil výbor Sokola podle očekávání dosavadního prvního...

Triumf českých středoškoláků. Zvítězili v soutěži NASA s návrhem dálkové opravy družic

27. dubna 2024  17:21

Pětice českých středoškoláků uspěla ve finále prestižní mezinárodní soutěže Conrad Challenge v...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 15
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1278x
Pracuji jako "ajťák". Zajímám se o historii, světové dění, nadpřirozeno... Mám své pevné názory, které vyznávám a za kterými si stojím.