Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

USA - Světový policajt?

"Jejich revírem je Země, jejich tempo je vražedné, jejich protivníci diktátoři, vzbouřenci a rebelanti. Vojáci US Army pracují ve dne v noci. Jejich úkolem je chránit naši bezpečnost." Tak nějak by začíná a znělka televizního seriálu. Bohužel, zde nejde o fikci, ale o holý fakt. To o čem chci psát, řekl Oliver Stone (slavný režisér, držitel Oscara) na své tiskové konferenci 4. července 2013 u příležitosti 48. MFF Karlovy Vary, kde obdržel cenu za přínos kinematografii. Tuto tiskovku naleznete níže. USA dbá o dobro Světa již od dob druhé světové války.

Žádný jiný stát ve jménu šíření demokratických myšlenek nevyvolal a neúčastnil se tolika válekjako právě USA.  Ale zajímavé je, že v osmdesátých letech USA vyzbrojilo jakéhosi Usmu Bin Ladina v boji proti velké hrozbě SSSR. Úspěšně vyhání roku 1989 z území Afghanistánu rudou armádu. Na tom by nebylo nic zvláštního, kdyby o několik málo let později však USA neválčilo se stejným člověkem a jeho Talibanem, kteří jsou vyzbrojeni americkými zbraněmi ve válce s terorismem. Je toto náhoda? Dalším příkladem budiž, že USA podporovalo neznámého Fidela Castra při jeho Kubánské revoluci. Bohužel se cosi zvrhlo, vymklo se to kontrole a USA uvalila na Kubu embargo a CIA se snažila opakovaně Castra zabít. Nezdá se Vám těch náhod až příliš?

USA se prostě snaží zastrašit všechny s odlišným názorem. Naopak nabízí pomoc všem, kteří mají stejné názory. Oni jsou jediní správní. Kam to až dospělo? Dospěli jsme do stavu, kdy USA ve jménu svobody a demokracie zavádí špiclování všech lidí, odposlechy lidí v cizině (i spojenců), praktikuje prvky cenzury... Možná jsem naivní, ale svobodu si představuji jinak. Také ve jménu šíření demokracie svévolně napadá (s posvěcením OSN, kde však mají hlavní slovo  jako Světová velmoc číslo jedna) svrchované státy. Válčí s jejich obyvatelstvem.  Upevní si tak svou pozici ve Světě. Ale přitom pozvolna jak roste vliv, snižuje se demokracie. Vše vede k jedné Světové Superříši.  Zde by již i poslední zbytky demokracie zanikly.

Ano, USA jsou tedy světovým policistou. Řeší konflikty všude na Zemi. Ale na druhou stranu si tak připravují půdu pro to, aby získali ještě větší vliv. Vliv na lidi, vliv na dění, armády dalších zemí, jejich vlády (viz. zamýšlený americký radar)... To vše jim umožňuje vyspělá ekonomika postavená na ziscích z ropy. Proto silné lobby brání rozvoji altenativních zdrojů.  Není to jen lobby, ale je to vlastně snaha celých USA. Proto vedou války, aby získali vliv na vlády a přes ně mohli získávat další vliv a finance a posilovat tak ekonomiku. Za pravdu mi dává, že v90. letech v chudé Rwandě proběhla tvrdá genocida, ale země nedisponuje žádným takovýmto bohatstvím. Proto OSN nevyslala na pomoc svá vojska. Proto USA do konfliktu nezasahovaly. Neměli co získat.

Od roku 1991, kdy se rozpadlo SSSR přebírá protipól Rusko. To je však stále vnímáno jako země sovětská, komunistická či dokonce i zaostalá. Proto není oblíbena. Teď pominu, že komunismu nebylo nikde na světe docíleno, všude byl pouze socializmus a to i v Číně, nebo Severní Koreii. Myslím si, že pokud by se Rusko chovalo stejně jako USA, pak by byl malér. USA by protestovalo a s nimi i celý proamerický  svět. Ano, nebudeme si nalhávat, že Rusko je lepší než USA, ale jde o alternativu. Proto by se s nimi mělo počítat a nejen protěžovat USA.

Rusko je po letech, kdy vládl Jelczin, který však spíše nevládl, opět silným světovým hráčem. Zpět na scénu ho vrátil z počátku podceňovaný Vladimir Putin. Který však rychle dokázal zvednout Rusko z popela. A to musí uznat každý i ten, kdo Rusko nemá v oblibě.

Uvědomme si, že USA je sice "světový policajt", ale to  není nutně podmínka světové bezpečnosti chránící svět před třetí světovou válkou. Svět před 3. světovou válkou ochrání pouze silné Rusko a silné USA. Stejně tak, jako tomu bylo za Studené války mezi SSSR a USA. Svět byl sice blízko válce, ale přitom paradoxně bylo na světě bezpečno, protože se lídři obou zemí nechtěli pustit do vzájemného otevřeného konfliktu.

Stojí za shlédnutí: Oliver Stone v Karlových Varech 4. července 2013

Autor: Zdeněk Novotný | pátek 7.11.2014 18:58 | karma článku: 22,43 | přečteno: 1035x
  • Další články autora

Zdeněk Novotný

Povstání roku 1945

Dnes s připomínáme 75. výročí pražského květnového povstání. Povstání proti německým nacistickým okupantům. Povstání, které mnozí zaplatili cenou nejvyšší. Povstání, které bylo vzepětím naší národní hrdosti...

5.5.2020 v 20:50 | Karma: 14,75 | Přečteno: 694x | Diskuse| Společnost

Zdeněk Novotný

Politická reality show

Dnes skončila největší reality show naší republiky. Ne, žádná Superstár ani VyVolený se nevolil. Ani se neměnily manželky, nerekonstruoval se byt a ani nic podobného. Česko volilo prezidenta

27.1.2018 v 22:24 | Karma: 24,61 | Přečteno: 853x | Diskuse| Politika

Zdeněk Novotný

Milost pro Kajínka - proč ji musel udělit až Zeman?

Tři naši prezidenti se zabývali milostí pro Jiřího Kajínka. Jeden z nich věřil v Jiřího nevinu, ale milost neudělil. Druhý se myšlenkou dlouho zabýval, ale nakonec také milost neudělil. Teprve třetí prezident v řadě milost udělí.

14.5.2017 v 14:07 | Karma: 29,47 | Přečteno: 863x | Diskuse| Společnost

Zdeněk Novotný

Český lev

Je zajímavé, že se do nominace na ocenění Český lev 2016 dostal film, který bude mít premiéru v březnu 2017. Jak to tedy má našinec chápat a rozumět tomu? Jak je vůbec tato paradoxní situace možná?

5.3.2017 v 18:46 | Karma: 27,72 | Přečteno: 1059x | Diskuse| Kultura

Zdeněk Novotný

Zeman, Herman a Brady

Kratičké zamyšlení nad kauzou okolo (ne)vyznamenání pana Bradyho a situace, která se okolo toho děje

27.10.2016 v 14:50 | Karma: 36,83 | Přečteno: 1320x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Stavební úřady se děsí novely, mluví o nejistotě a nabírají nové pracovníky

28. dubna 2024  19:06

Stavební úřady napříč republikou se obávají reformy stavebního zákona. Kvůli nárůstu práce tak...

VIDEA TÝDNE: Potvrzený trest pro Feriho, živořící děti a Kobajašiho veleskok

28. dubna 2024  18:50

Soud v Praze tento týden potvrdil exposlanci Dominiku Ferimu tříletý trest za znásilnění. Strážníci...

Prigožin se stal miláčkem ruských teenagerů, zaujal přesvědčením a vzdorem

28. dubna 2024  18:28

Deset měsíců poté, co vedl ozbrojenou vzpouru proti ruskému armádnímu velení, a osm měsíců poté, co...

Necítí bolest a nekomunikuje. Matyas trpí vzácným syndromem, rodina shání pomoc

28. dubna 2024  18:24

Zpomalený vývoj, neschopnost ovládat tělo, záchvaty vzteku či snížený práh bolesti. Tak vypadá...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 15
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1278x
Pracuji jako "ajťák". Zajímám se o historii, světové dění, nadpřirozeno... Mám své pevné názory, které vyznávám a za kterými si stojím.